V vročih dneh (kot so bili tile junijski) je še kako dobrodošla takšna ali drugačna zastirka. O njeni vlogi je poznano: preprečuje rast plevela in v sušnih obdobjih pomaga zadrževati vlago v tleh. Sama nimam prav veliko materiala za zastiranje, saj večina konča na kompostnem kupu. Sem si pa letos naprosila nekaj mlade sveže pokošene trate. Samo travne bilke, mogoče sem ter tja kak prav tako povsem mlad plevelček. Brez cvetočih delov, detelje .....
Takole sem jo razprostrla in sušila. Izmenično sem jo dodala nekaj tudi na kompostnik. Pravzaprav sem na kompostnem kupu naložila plast trave, ppreko pa nekaj natrganih kartonov pomešanih s kuhinjskimi odpadki. Predebel sloj trave v kompostnem kupu kaj hitro povzroča gnitje. In ker letos še nisem tako daleč, da bi ta kup premetavala, pač pa ga samo nalagam .... si debelejšega sloja ne smem privoščit.
Preostalo sem grobo pograbila, znosila na kup. Vmes sem dodajala nekaj zemlje in ekološkega pripravka (tudi prvič v mojih rokah, še nikoli nisem uporabljala česa podobnega) za hitrejše kompostiranje.Vse skupaj sem potem premetala z vilami. Kupček vsak dan povsem rahlo orosim. Takole je kupček izgledal, ko čaka na nov dodatek: žagovino. Takrat ga bom ponovno premetavala med dodajanjem žagovine. Le ta dodatek povsem slučajno sovpada z žaganjem drva.
Tukaj je nekaj žagovine že dodane. Takole bo kupček počakal glede na vremenske napovedi. Bilo naj bi nekaj dežja, nekoliko hladneje. Pa tudi mene ne bo. Tridnevni dopust je že skorajda tukaj. In potem mu bom ponovno posvetila svojo pozornost . Uporabljala ga bom za dodajanje kompostnemu kupu in kot zastirko.
In še nekaj uporabe na vrtu, kar jo je še ostalo na tleh. Dodajala sem jo paradižnikom, nizkemu fižolu, jagodam. Bolj previdno kar se same višine tiče, saj sem še vedno pod vtisom letošnjega napada polžev. Danes v čakanju padavin, da odgrnem nekaj trave med fižolom in posadim nove solate. In pri pripravi terena, se je pod zastirko občutila velika razlika v zemlji: njena zbitost ni bila tolikšna kot na nezastrtem delu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar