torek, 13. avgust 2013

Bazilika

Seveda začimbnica - kaj pa drugega. Radi jo povezujemo s Sredozemljem. Še največkrat ob njej pomislimo na italijansko kuhinjo.Pa čeprav naj bi bil njen izvor po nekaterih podatkih iz Afrike, po drugih pa iz Indije.  V vrtičkih je dobrodošla kot dobra soseda mnogih vrtnin, saj odganja škodljivce. Je rastlina, ki jo rade obiskujejo čebele. Ljubi tople dni in na prosto jo lahko damo šele nekje konec maja.
spodaj cimetova bazilika
Znanih je okoli šestdeset različic te začimbnice, ki se razlikujejo po velikosti, obliki in barvi listov, pa tudi po aromi. Od tiste povsem običajne, ki jo največkrat srečamo, ko nam v spomladanskem času ponujajo najrazličnejše sadike začimbnic, do malo malo manj znanih in povsem drugačnih. Pri meni se je letos znašla tudi ena vejica cimetove bazilike. Le ta naj bi izvirala iz Azije.
od čisto majhne, do cvetoče
Ni pa le začimbna rastlina. Uporablja se tudi v ljudskem zdravilstvu pri lajšanju težav s prebavo, dihali in nespečnostjo. Zelišče bazilike vzbuja tek, pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje in lajša bolečine ter krče prebavil. Površinsko razkužuje, zato jo uporabljajo pri manjših ranah in praskah. Zelišče in seme uporabljajo kot razkužilo pri boleznih izločal in pri belem toku, s poparkom pa spirajo tudi aknasto kožo. Deluje blago pomirjevalno in pomaga pri nervozi, nespečnosti, depresiji in izčrpanosti. Lajša živčne glavobole, migreno ter težave pri gripi, vročinskih stanjih, oslovskem kašlju in pljučnih boleznih. Pri vnetjih sluznice ust in slabem zadahu si lahko pomagamo z grgranjem pripravka bazilike, kot prvo pomoč pa lahko na mesto pika žuželke vtremo svež sok listov bazilike.

Ni komentarjev: