sreda, 25. september 2013

Sedum (homulica) - Sedum acre

Ta dokaj pogosta trajnica izvira iz Evrope, dokaj razširjena pa je tudi v Ameriki. Pri nas jo imenujemo tudi ostra homulica.
Cvetovi so rumeni, čas cvetenja pa konec pomladi, začetek poletje. Cvetovi se oblikujejo na vrhu poganjkov kot sploščena glavičasta socvetja. V višino zraste 2,5-5 centimetrov.
Kot za vse ostale je tudi za sedum acre značilno, da je prilagojena za življenje v suhih razmerah, saj vodo shranjuje v svojih listih. Preživi lahko v neverjetno tankih tleh in je lahko tudi do pol leta brez vode.  Njena razširjenost je kar precejšnja. Ob nalivih dežja ali pa tudi ob izpiranju tistih rastlin, ki rastejo kje bližje vodi, se dogaja, da semena lahko odplakne daleč proč od matične rastline.
po cvetenju se je listna masa močno povečala
Sedum acre se lahko hitro razširja. Vendar pa jo je na majhnih vrtnih površinah dokaj lahko nadzorovati. Zanimiv mi je bil stavek ene od vrtičkaric iz Amerike, ki je rekla: To je rastlina, ki vas nikoli ne bo potrebovala - za karkoli. In zanimivo je, da so te rastlinice navkljub svoji majhnosti zelo priljubljene metuljem.

Ni komentarjev: