sreda, 11. september 2013

Homulice (Sedum)

Homulice sodijo v družino tolstičevk (Crassulaceae).
Najbolj poznane vrste v Evropi so  Sedum acre , Sedum album , Sedum dasyphyllum , Sedum reflexum (znan tudi kot Sedum rupestre) in Sedum hispanicum.
sedum acre, ostra homulica
Najbolj razširjena sedum acre, ostra homulica, prihaja iz Evrope in jo lahko vidimo tako na revni zemlji, v kamenju, suhozidovih, pesku ali vrtni zemlji ....rada se močno razprostira, če ji le to dovolimo. Če pa tega ne želimo, jo je povsem preprosto omejiti, saj so njene korenine izredno plitke. Cveti rumeno, pomladi.
Na kratko jih lahko opišemo z tremi poglavitnimi značilnostmi: mesnati listi, zvezdasti cvetovi, počasna rast. Povečini so nezahtevne rastline. Značilno je, da imajo sposobnost, da v svoje organe (zlasti liste) shranijo obilico vode. Zatorej ....malo prsti, pa še ta je lahko revna s hranili, malo vode in sončna lega so bistvene za njihovo rast. Najdemo jih v skalnjakih, na suhih in peščenih tleh, na zelenih strehah, v suhozidih, na grobovih in v lončkih na terasah in balkonih.





Moji letos novi sedumi še niso dobili imen. V trgovini imena niso bila napisana, sama pa imam premalo znanja, da bi jih lahko ustrezno in pravilno poimenovala. 

V rodu najdemo sočne in sekulentne enoletnice, vednozelene dvoletnice, večinoma vednozelene ali delno vednozelene trajnice in vednozelene grme ali polgrme. Lahko so prezimno trdne pa do mraz zelo občutljive rastline, ki ne prenesejo temperatur pod 5stopinj.
Trajnice, grme in polgrme množimo od pomladi do sredine poletja z delitvijo ali neolesenelimi potaknjenci iz necvetočih poganjkov, s semeni pa jeseni ali spomladi. Enoletnice in dvoletnice množimo s semeni, ki jih na začetku pomladi posejemo v toplo gredo ali rastlinjak, sredi pomladi pa lahko naravnost na grede.

Ni komentarjev: