četrtek, 12. september 2013

Džem, marmelada

Marmelada ali džem .... to je sedaj vprašanje. 

»Marmelada« 
je mešanica vode, sladkorjev in ene ali več vrst naslednjih proizvodov,
pridobljenih iz sadja citrusov: pulpe, kaše, soka, vodnega ekstrakta in lupine.
Količina sadja citrusov, uporabljenega za proizvodnjo 1000 g končnega izdelka, ne sme biti manjša od 200 g, od katerih mora biti najmanj 75 g pridobljenih iz notranjega dela plodu.

»Žele marmelada«
Ime »žele marmelada« se sme uporabiti, če izdelek ne vsebuje nobenih netopnih snovi, razen morda majhne količine fino narezane lupine.

»Sladkana kostanjeva kaša« 
je mešanica vode, sladkorja in najmanj 380 g kostanjeve (Castanea sativa) kaše na 1000 g končnega izdelka.

»Domača marmelada« 
je ustrezno želirana mešanica sladkorjev in sadne kaše. Količina sadne kaše v 1000 g končnega izdelka ne sme biti manjša od:
– 300 g na splošno;
– 250 g pri črnem ribezu, šipku in kutini.

»Ekstra domača marmelada«
je ustrezno želirana mešanica sladkorjev in sadne kaše. Količina sadne kaše v 1000 g končnega izdelka ne sme biti manjša od:
– 450 g na splošno;
– 350 g pri črnem ribezu, šipku in kutini.
slive operemo, izkoščičimo, posušimo in v nizki skledi posujemo s sladkorjem
»Džem« 
je mešanica sladkorjev, sadne pulpe in/ali sadne kaše ene ali več vrst sadja in vode, ki je ustrezne želirane konsistence. Vendar je lahko džem iz citrusov dobljen iz celih sadežev, narezanih na rezine in/ali koščke.
Količina sadne pulpe in/ali sadne kaše, uporabljena za proizvodnjo 1000 g
končnega izdelka, ne sme biti manjša od:

– 350 g na splošno,
– 250 g za rdeči ribez, jerebike, krhlike, črni ribez, šipek in kutine,
– 150 g za ingver,
– 160 g za granatna jabolka,
– 60 g za pasionke.
po cca. 24 urnem "ležanju" zadeva izgleda takole
»Ekstra džem«
je mešanica sladkorjev, nezgoščene sadne pulpe ene ali več vrst sadja in vode, ki je ustrezne želirane konsistence. Vendar je lahko šipkov ekstra džem in ekstra džem brez semen iz malin, robidnic, črnega ribeza, borovnic in rdečega ribeza dobljen v celoti ali delno iz nezgoščene kaše teh sadežev. Citrus ekstra džem je lahko dobljen iz celih sadežev, narezanih na rezine in/ali koščke.
Količina sadne pulpe, uporabljena za proizvodnjo 1000 g končnega izdelka, ne sme biti manjša od:

– 450 g na splošno,
– 350 g za rdeči ribez, jerebike, krhlike, črni ribez, šipek in kutine,
– 250 g za ingver,
– 230 g za granatna jabolka,
– 80 g za pasionke.
pričnemo s kuhanjem na nizki temperaturi in seveda ... mešanjem
In še hiter pogled na to, kaj vse se lahko dodaja tovrstnim industrijskim izdelkom:
Vsem tem shrankom smejo dodajati pri predelavi: 
– med, definiran v predpisu o medu: v vseh izdelkih kot delna ali popolna 
zamenjava sladkorja; 
– sadni sok: samo v džemu, domači marmeladi in ekstra domači marmeladi; 
– sadni sok citrusov: v izdelkih, izdelanih iz drugih vrst sadja: samo v 
džemu, ekstra džemu, želeju, ekstra želeju, domači marmeladi in ekstra domači marmeladi; 
– rdeči sadni sokovi: samo v džemu, ekstra džemu, domači marmeladi in ekstra domači marmeladi izdelani iz šipka, jagod, malin, kosmulj, rdečega ribeza, sliv in rabarbare; 
– sok rdeče pese: samo v džemu, želeju in domači marmeladi, izdelani iz jagod, malin, kosmulj, rdečega ribeza in sliv; 
– eterična olja citrusov: samo v marmeladi in žele marmeladi; 
– jedilna olja in masti kot sredstva proti penjenju: v vseh izdelkih; 
– tekoči pektin: v vseh izdelkih; 
– lupina citrusov: v džemu, ekstra džemu, želeju, ekstra želeju, domači 
marmeladi in ekstra domači marmeladi; 
– listi rastline Pelargonium odoratissimum: v džemu, ekstra džemu, želeju, ekstra želeju, domači marmeladi in ekstra domači marmeladi izdelani iz kutin; 
– alkoholne pijače, vina in likerji, orehi, aromatična zelišča, začimbe, 
vanilija in ekstrakt vanilije: v vseh izdelkih; 
– vanilin: v vseh izdelkih
po nekaj urah (3-4) dobimo pravo gostoto džema
OKUSNE DOMAČE MARMELADNE MEŠANICE SO: 
(=podatek v gramih za potrebno količino sladkorja) 

2/3 jagod, 1/3 rabarbare =1000g 
2/3 jagod, 1/3 ribeza =750g 
1/3 rdečega ribeza, 1/3 črnega ribeza, 1/3 malin = 1000g 
1/2 sliv, 1/4 hrušk, 1/4 bezga =500g 
2/3 brusnic(iztisnjenih), 1/3 pasiranih jabolk =750g 
1/3 malin, 1/3 kosmulj, 1/3 češenj =1000g 
2/3 ribeza, 1/3 kosmulj = 750g 
1/2 rdečega ribeza, 1/2 črnega ribeza = 750g

Ni komentarjev: