sobota, 21. september 2013

Sedum (homulica) - rupestre Angelina

Na splošno za Sedum repestre (sinonim S. reflexum) velja, da so to nizko rastoče vednozelene trajnice, ki zrastejo v višino nekje od 10-15cm, njihova širina pa je nedoločena, saj se kar rade in tudi dosti hitro širijo. Vendar pa v osrednji Sloveniji ta nežna rastlinica rada pomrzne. Svetlo zeleni listi se v mrazu radi obarvajo rahlo rdeče.
Angelina je rumeno listna sorta iz skupine rupestre in njena glavna značilnost je prav to listje čisto samosvoje barve.

Cveti nekje v juniju do avgustu. Cvetovi so rumene barve. Vendar pa ta rastlinica ne naredi prav veliko cvetov. Nekatere, ki rastejo v neugodnih razmerah, pa lahko tudi sploh ne cvetijo. Zaradi malega števila cvetov le to tudi ni tako upadljivo. To blazinasto in na pogled nežno rastlinico gojimo bolj zaradi čudovitega listja, ki hitro naredi  zeleno preprogo.
Uspeva na peščenih in prodnatih tleh zmerno nizke rodnosti. Potrebuje dobro drenažo tal in prenaša tudi sušo ter vročino.
Idealna je za obronke, ustvarjanje večjih "zelenih preprog", ljubi skalnjake in se čudovito preveša preko umeščenih skal. Zaradi tega je primerna tudi za kakšne viseče posode. Če izberemo temne, bodo odličen kontrast svetlemu listje, ki se bo pobešalo po njih.

Ni komentarjev: