petek, 13. september 2013

Krizanteme

Jesenske lepotice - jim pravijo mnogi.

In ne več toliko kot včasih, se jih povezuje z dnevom spomina na mrtve. Pa vendar si ta izjemna cvetoča rastlinica zasluži veliko več prostora tudi druga obdobja in tudi na naših cvetličnih gredicah. Priljubljena je zaradi bogatega barvnega razpona, razkošnih oblik cvetov ....

Vendar pa žal velika večina teh cvetočih lepotičk(danes govorim o tistih, ki niso obstojne trajnice), pri nas ni prezimno trdna in jih je potrebno pred mrazom pospraviti in primerno shraniti za naslednje leto.
Pred prvo slano jih porežemo tako, da nam ostane kakšnih 20 cm nadzemnih delov ali glavnega stebla. Odrežemo vse stranske poganjke. Ko jih vzamemo iz zemlje, jih po potrebi označimo za prihodnje leto, operemo korenine in jih vložimo v nizke posode/zabojčke kjer imamo rahlo vlažno ilovnato prst. Ne smemo jih zalivati dva meseca. Hranimo jih na hladnem, vendar zavarovano pred zmrzaljo.

Sredi zime jih prenesemo v rastlinjak ali kak drug primeren prostor, kjer naj bo svetlo in temperatura okoli 7 stopinj. Zalijemo. Kmalu poženejo mlade poganjke, ki jih čim bolj pri tleh režemo ali trgamo in potikamo. Prirežemo jih tik pod kolencem na dolžino približno 4cm. Potaknjenci poženejo korenine v 2-3 tednih. Matično rastlino po odrezu potaknjencev lahko zavržemo.

Ukoreninjene in posajene potaknjence še vedno hranimo na hladnem. Nekateri pravijo, da jih obilno zalijemo in  pustimo nekaj tednov brez zalivanja v prostoru, kjer ne zmrzuje. Potem pa seveda šele sledi presajanje na grede ali tudi lonce. Rade imajo sončno in dobro zavetno rastišče. Tla morajo biti odcedna in za mnoge tudi zgolj rahlo kisla. Presajamo pa jih pozno spomladi. Kmalu potem, ko smo jih presadili, jim skrajšamo glavni poganjek in tako spodbudimo rast stranskih.

Ni komentarjev: