sobota, 14. september 2013

Pisana luna tik ob cesti

Pisana luna tik ob cesti je projekt, s katerim se bo nekako sklenilo letošnje leto - tam zunaj. Potem bodo že kmalu prve slane, zmrzali, zima, sneg .....
Zakaj tik ob cesti? Ker pravzaprav sam teren dejansko leži tik ob glavni cesti. Z betonskimi obcestnimi robniki pravzaprav meji z njo. Teren je bil travnat, z množico najrazličnejših plevelom in nekaj nižjimi grmovnicami. Sredi poletja se je travna ruša obrnila in na tako pripravljen teren se je posejala ajda (in še nekaj drugih rastlin) za zeleno gnojenje.
Postopoma, kot se je postopoma obračala zemlja, v kateri je med drugim tudi kar nekaj peska, manjšega kamenja....
Tako tudi raste in cveti - postopoma.

Sam prostor v pripravi bo namenjen cvetoči zasaditvi. Predvsem trajnic (ki bodo seveda vsaj na začetku obilo kombinirane z enoletnicami in dvoletnicami). Rožice(gojene in prosto rastoče), zelišča,  začimbne rastline. S poudarkom na cvetenju. Nekakšna nizka cvetoča preproga, kjer naj bi svoje mesto našle rastline, ki privabljajo čebele, čmrlje, metulje in ostale. 
Seveda bi se bilo veliko lažje odločiti za nasaditev različnega nizkega in polegla grmičevja. Ali pa bolj monotone zasaditve s hitro rastočimi prekrovnimi rastlinami. Pa je želja cvetoča preproga, kjer se vedno nekaj dogaja in spreminja. Kako se bo obnesla, pa bo pokazal čas. 

Ni komentarjev: