sobota, 13. julij 2013

Navadni koper (Anethum graveolens)

Pri tej dokaj pogosti začimbnici namenoma navajam tudi latinsko ime. Zelo nejasno ga namreč poimenujemo, zamenjujemo in tako se njegova "bit" kar nekako izgubi.
Sodi v družino kobulnic, kar jaz preprosto mislim: takšen je pač cvet. Kar poglej ga!
Za domačo uporabo se preprosto sam zaseje in raste vsako leto znova. Nikakor ga ni potrebno sejati.  Ko ga seveda 1x že imamo na vrtu. Setev je boljša kot presajanje. Le tega nima ravno rad.

Drugače je, če ga hočemo na veliko gojiti.
Je tipična začimbnica vloženih kumaric.

Uporaben je praktično celoten zunanji del rastline. Sprva mladi in nežni lističi. Le ti pa počasi začnejo "izginevati", ko rastlina začne oblikovati svoja socvetja/kobule pravzaprav. Značilne rumene barve. Ko porjavijo, jih lahko poberemo in shranimo. Semena so nekakšna mešanica med janežem in kumino in odlična tudi za čaje(največkrat semena pred uporabo zdrobimo v terilniku). Listje pa je nekakšna mešanica peteršilja, zelene in janeža.
Sami rastlini se pripisuje nežnost, nekakšna harmonija, ki pomirja, blaži, zdravi po "duševni plati". Še mnogo tega se mu pripisuje. Nekoč so verjeli, da povzroča impotenco, po nekaterih navedbah pa naj bi varoval tudi pred čarovnijami.
Kakorkoli pač že: ta skrajno skromna in zelo pogosta rastlina je več kot dobrodošla spremljevalka na vrtu.

Ni komentarjev: