petek, 26. julij 2013

Fuksije

Fuksije (rod Fuchsia) sodijo v družino svetlinovk (Onagraceae). Doma so iz južne in srednje Amerike, najdemo pa jih tudi na Tahitiju, Novi Zelandiji, zahodni Indiji ....
Fuksije rastejo hitro in tudi obilno cvetejo. Največkrat rastejo kot raščavi grmički. Pokončno. Poznamo pa seveda tudi pobešave sorte. Najlažje jo seveda gojimo kot širok grm, lepe pa so tudi za debelno vzgojo. Zasledimo lahko tudi krogelno vzgojo rasti fuksij. Pravzaprav je ta način enak širokim grmom, le da za vzgojo izberemo tiste rastline, ki imajo usločeno rast. Ker rastejo hitro, kaj kmalu s svojimi poganjki prekrijejo posode.
Preko poletja jih moramo zalivati in gnojiti, saj so hitro rastoče okrasne rastline. Mnoge z večjimi cvetovi cvetijo izmenično. Po obilnem cvetenju tako potrebujejo kar nekaj časa, da ponovno oblikujejo popke in zacvetijo. Pomembno je tudi tako odstranjevanje  uvelih cvetov, kot mesnatih plodov, ki jih oblikujejo.
Lahko jih gojimo kot balkonske rastline, na oknih. Raje imajo jutranje sonce, vendar nekatere lahko privadimo tudi na popoldansko sonce. Kot vrtne rastline jih sadimo kot enoletnice,  saj razen fuksij magellanica ne prezimijo. Pred zimo jih lahko pospravimo v svetle prostore s temperaturo 6-10 stopinj. Rastline naj preko zime mirujejo, ne popolnoma na suhem, vendar karseda hladnem. Spomladi stresemo prst iz korenin in jih posadimo v nekoliko manjše lonce. Rastline skrajšamo in zalijemo. Če že olesenene spodnje dele poškropimo z vodo, običajno pospešimo novo rast.

Razmnožujemo jih lahko s semeni, vendar pa je to dolgotrajen postopek. Tako se raje poslužujemo razmnoževanja s potaknjenci, ki morajo biti brez brstov in popkov. Debelce odrežemo pod členkom. Imeti mora vršiček in tri serije listov. Odstranimo spodnja dva para listov. Tudi vršički, ki jih odstranimo pri pinciranju glavnih in stranskih poganjkov, se radi ukoreninijo. Nisem uporabljala nobenega rastnega hormona in prav tako uporabila povsem običajen supstrat za rože.
Na tej fotografiji so mladike, ki jih vzgajam za klasično grmasto rast. Odrežemo ji zgornji rastni vršiček in tako pospešimo rast stranskih. Nekaterim že puščam popke, drugim jih še vedno odstranjujem.Zgolj zaradi same primerjave rasti med njimi.
Pi tistih, ki jih bom poizkušala vzgojiti z debelno rastjo, pa postopoma odstranjujem stranske vršičke in puščam zgolj glavnega. Pa mogoče drugič kaj več o tej debelni vzgoji, saj sem se je praktično lotila prvič.
Razmnoževanje fuksij  1. del
Razmnoževanje fuksij  2. del

Ni komentarjev: