Letos pa zeliščna sol. Vsako leto pripravljamo domačo vegeto. Tokrat pa silom prilik zeliščna sol. Pa dajmo, sem rekla. Zelišča morajo v predelavo, sol ni draga, postopek pa tudi ne tako zelo zapleten, da ga ne bi zmogla. Kako se bo pa bodo te soli obnesle, pa mogoče potem nekje pozimi, saj mora zeliščna sol baje "stati".
Torej povsem preprosto: en del zelišč (ali zelenjave), dva dela morske soli. Zelišča je najbolje uporabiti sveža, ne sušena. Po možnosti kaj kmalu po tem, ko smo jih nabrali. Zelišča drobno sesekljamo in zmešamo s soljo. Napolnimo kozarce, jih zapremo in vse skupaj postavimo v hladen in temen prostor. Sedaj pride na vrsto čakanje. Po navodilih Alfreda Vogla se takšna sol potem hrani 14-12 mesecev. Nekje v tem času se morska sol navzame arome eteričnih olj in drugih sestavin.
Po končani maceraciji običajno to zmes še vakumsko sušijo, da preprečijo razgradnjo aromatičnih snovi. Doma si mogoče lahko pomagamo s sušilnikom za sadje ali pa z zelo nizko temperaturo (30-40stopinj) v pečici.
Sama sem se najprej odločila za origano. Imam ga veliko in veliko ga porabim. Tako da je izdelava takšne soli več kot smotrna. Nekaj rožmarinove soli za nečaka in seveda drobnjakova sol. Kaj bom tam proti božiču s soljo .... še ne vem. Mogoče bom naredila kake mešanice za darila, ali pa jih pustila posamezne. Ne vem še.
Ni komentarjev:
Objavite komentar