petek, 12. junij 2015

Žafran ali žafranika?

To se mi dogaja že nekaj časa - menjava ali bolje enačenje obeh zgornjih rastlin.
Žafran ali tudi pravi žafran velja za eno najdražjih začimbnic.  Je začimba z  ostrim vonjem in ima značilen grenko sladkast okus. Jedem daje poseben, neponovljiv, nekoliko grenak okus in izrazito rumeno barvo. Pravzaprav so to nekakšne niti, katerih cena za gram se giblje nekje med  4 -12€. Praviloma jih še vedno obirajo ročno in so to pravzaprav suhi prašniki pravega žafrana (Crocus sativus).
Žafranika (Carthamus tinetorius L.) pa je popolnoma druga zgodba. Nekako je obveljala kot cenena izvedba pravega žafrana. Vendar je njena prava moč zgolj v barvilu. Z njo ne začinjamo, pač pa "barvamo" in vizuelno oplemenitimo jedi. Tudi kakšno zelo "rumenkasto" maslo ali margarina znata biti pobarvana z njenimi cvetnimi lističi.

Ni komentarjev: